opc_loader

Wensenlijst

Milde reiniging voor het lichaam

Milde reiniging voor het lichaam

Milde Reiniging & Ontgiften

 

Als herborist in opleiding volg ik ook het vak Natuurgeneeskundige adviezen. 

Een van de onderwerpen is het lichaam reinigen. Want; genezen is ontgiften. 

Je ondersteunt op die manier het herstellend vermogen van je lichaam. En dan kan je lichaam optimaal voor je zorgen?.

En dat werkt ook mentaal door, als je lekker in je vel zit voel je je meteen een stuk beter.

 

Bewust beschrijf ik in dit blog milde reinigingen. Het idee is namelijk dat als je altijd goed voor je lichaam zorgt, je geen jaarlijkse ‘zware’ detox nodig hebt. Een gezonde leefstijl en voeding is altijd goed om na te streven. En zelf vind ik een milde reiniging super fijn omdat een zware detox niet zo op mijn verlanglijstje staat. Eenmaal per jaar een detox helpt ook niet als je daarna weer niet meer zo lief voor je lichaam bent.

 

In dit blog staan een aantal reiniging technieken die je gewoon heel makkelijk in je drukke agenda kunt toepassen. Je hoeft dus niks te strepen in je agenda of dagindeling (mag natuurlijk wel, goed excuus om even iets rustiger aan te doen?).

Passend bij de wintermaanden beschrijf ik onderstaande milde reinigingen. Zodat jij je lichaam wat extra zorg en warmte kunt geven. 

 

Reinigen met heetwaterkuur en verse gemberwortel

Deze kuur wordt veel gebruikt in de Ayurveda en helpt de lever zijn afvalstoffen verwijderen.

Wat ga je doen:

Kook in de ochtend 20 minuten op een laag pitje ongeveer 1 liter (bron)water. Voeg tegen het einde geraspte gemberwortel toe.

Je kunt deze in het water laten of even laten ‘trekken’ en er dan uithalen. Hoe langer je de gember in het water laat hoe pittiger de smaak. 

Schenk dit water in een thermoskan.

Drink gedurende de dag met kleine slokjes (naast alle andere drankjes) het water zo heet mogelijk op. Forceer natuurlijk niks! Niet dat je je verbrandt.

 

De heetwaterkuur is een oud Ayurvedische manier om afvalstoffen te verwijderen, de spijsvertering te versterken en reserve-energie te vergroten.

Je kookt het water 20 minuten om het element ‘vuur’ te verhogen en zo het hele stofwisselingssysteem op een hoger pitje te laten branden.

 

Droog borstelen van je huid

Door droogborstelen worden de huidfuncties gestimuleerd, de zenuwuiteinden geprikkeld en de bloed- en lymfecirculatie bevorderd.

En daarbij helpt het tegen cellulitis en wordt de cel vernieuwing bevorderd. Het heeft een gunstige invloed op het immuunsysteem en de gehele gezondheid.

 

Samenvattend: Het is echt zalig!! ?

 

Tips:

  1. Koop een houten borstel met zachte, natuurlijke halen. En met een lang, afneembaar handvat. Zo kun je overal makkelijk bij.
  2. Borstel je huid 1 maal per dag (maar mag ook twee of drie keer in de week- let op je eigen huid). Ongeveer 5-10 min. Bv voor het douchen of een bad.
  3. Borstel een droge huid.
  4. Begin bij je voeten/ voetzolen en vervolgens zo langzaam omhoog. Enkels, schenen, kuiten, dijen, buik en billen. Handen, armen, rug en borst. Geen gevoelige plekken of geïrriteerde huid.
  5. Wissel ronddraaiende en lange strijkende bewegingen af.
  6. Neem na het borstelen een warme douche of bad en eindig met een koude (wissel)douche.

 

Wisseldouche

Na een lekker warme douche eindig je met koud afspoelen. Dit is perfect om de bloedcirculatie te stimuleren. Bij het koud afdouchen werk je dezelfde route af als bij het borstelen van je huid. Je begint bij je voeten en zo langzaam via je benen omhoog. Als laatste je borst.

Als je moet wennen aan het koude water bouw dit dan op door iedere dag te eindigen met steeds een beetje kouder water. Een klein gilletje van de kou mag?.

 

En daarbij; ondersteun je lichaam met heerlijk natuurlijke zepen en bodylotion. De natuurlijke ingrediënten worden nog beter door je huid opgenomen door de milde reiniging. Dan heb je nog meer profijt van al het moois dat de natuur je kan bieden.

 

Bovenstaande reinigingstechnieken doe je gedurende twee weken. Ben benieuwd wat ze voor je doen!

 

Have a Soapy Day, liefs Brigitte

 

 

 

 

 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.