opc_loader

Wensenlijst

Maak je eigen wasmiddel

Maak je eigen wasmiddel

Maak zelf je eigen natuurlijke wasmiddel!! 

Het is echt super makkelijk en heel erg leuk om te doen! 

Toen ik erachter kwam hoe super eenvoudig het is om van zeep je eigen wasmiddel te maken wilde ik dat meteen proberen. Ook is het een hele eenvoudige stap die je kunt maken voor een (meer) eco -vriendelijk leven.  En…het bespaart het ook nog eens veel geld.

Voor mij genoeg redenen om te denken: dat ga ik maken! Om eerlijk te zijn…Eigenlijk kon ik het bijna niet geloven…is het echt zo eenvoudig? En heel belangrijk: Zou mijn was echt schoon worden? 

In de meeste wasmiddelen zitten allerlei - soms zelfs dierlijke- chemische ingrediënten. Niet heel fijn voor het milieu en je huid wordt er ook niet blij van. Ik hoor steeds vaker mensen om me heen die zeggen; ..”ik kan mijn wasmiddel niet meer verdragen aan mijn huid”.

Dat is niet fijn. Je kleding maakt direct contact met je huid dus je wilt wel dat dit lekker en zacht voelt. Door gebruik te maken van zuivere zeep en eventueel etherische olie toe te voegen is de geur een stuk subtieler (zelf vind ik dat heerlijk) maar het is daarom ook een hele goede optie voor mensen met een gevoeligheid voor wasmiddel.

Belangrijk is een goede kwaliteit huishoudzeep. Ik wilde mijn was wel schoon hebben natuurlijk. :) Tegelijk wilde ik de zeep ook kunnen inzetten voor allerlei andere schoonmaakklusjes in huis. Wel zo fijn. Door de zeep te maken van olijfolie en toevoeging van vitamine E is je huid beschermd tijdens al je was,boen en schrobwerk! Ik ben namelijk zelf niet zo handig met schoonmaakhandschoenen, vandaar dat ik zeep wilde maken die ook zacht is voor je handen. 

Ik was nu al maanden met mijn eigen wasmiddel en ik ben er super tevreden over! Met één stuk zeep kun je vier tot vijf maal anderhalve liter wasmiddel maken dus je kunt maandenlang vooruit! 

Ik giet het wasmiddel zelf altijd in een wasbolletje dat ik toevoeg aan de was. Als er een vlek op je kleding zit die iets meer aandacht nodig heeft kun je de Huishoudzeep ook direct aanbrengen op die plek. Sopje maken met wat water, de plek op het kledingstuk en de zeep. Dit zachtjes inwrijven. 

Je kunt het wasmiddel gebruiken voor alle temperaturen. Hele fijne was of wol was ik vaker op de stand “koud”. 

Aan de slag :)!

Hierbij twee recepten voor de bonte en de witte was. 

Voor de bonte was:

 • Neem een lege anderhalve liter fles
 • Breng anderhalve liter water aan de kook. Bij koken de hittebron uitzetten
 • Rasp 48 gram Huishoudzeep.
 • Los dit op door zachtjes te roeren
 • Laat afkoelen
 • Voeg eventueel 36 druppels etherische olie toe voor een zachte geur (is optioneel)

Voor de witte was:

 • Neem een lege anderhalve liter fles
 • Breng anderhalve liter water aan de kook. Bij koken de hittebron uitzetten
 • Rasp 48 gram Huishoudzeep.
 • Weeg 24 gram (fijne huishoud) soda
 • Voeg de rasp en soda toe aan het water en laat dit oplossen door zachtjes te roeren
 • Laat afkoelen
 • Voeg eventueel 36 druppels etherische olie toe voor een zachte geur (is optioneel)

Extra tip!!:

Ik maak het wasmiddel in de avond. Dan ben je in 10 minuten klaar. 

Het afkoelen gebeurd dan vanzelf in de nacht. De volgende ochtend voeg ik de etherische olie toe en giet ik het wasmiddel in de lege fles.

Wassen maar! :)

Liefs

Brigitte

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.